9 Eylül 2009 Çarşamba

Bosna-Türkiye Maçı Öncesi//Aman Hocam

Hani bazı maçlar vardır ya sözün bittiği yerdedir; ne konuşursan konuş sonucu sadece o 90 dakikalık performansın belirleyeceği, daha çok isteyenin kazanacağı..İşte bu akşam saat 21:00'da bu maçlardan birine daha çıkacak milli takımımız..
Ben her ne olursa olsun Bosna'dan daha kaliteli bir milli takıma sahip olduğumuzu düşünüyorum.Ayrıca oyuncuların milli maç tecrübelerine baktığımızda da arada dağlar kadar fark var.Bu takımın 11'inde Sercan dışındaki bütün futbolcular Euro 2008 kadrosunda da vardı ve baskıyı kaldırabilcek tecrübeye sahipler ancak Bosna'da böyle bir oyuncu yok, çünkü daha önce bir turnuvaya gitmediler ve milli düzeyde bu kadar kritik bir maç oynamadılar. Bu bizim için maç öncesi en büyük avanaj olarak göze çarpıyor.

Kadrodaki oyuncuları isim isim değerlendirdiğimizde de Bosna'da çok kaliteli isimler var ancak Edin Dzeko dışında mevkisinde bizim oyuncularımızdan daha üst düzeyde bir isimleri yok.Müslimovic, Misimovic, İbisevic her ne kadar kaliteli olurlarsa olsunlar Arda, Tuncay ve Hamit kadar üst düzey değiller ve tecrübeleri çok az.Bu konuda biz daha ağır basıyoruz.

Defans hattına baktığımızda takımımızın en vasat bölgesi olduğunu görmek zor değil.Volkan, Servet ve Önder(en zayıf halka) her ne kadar iyi oyuncular olsa da yıllardır izleyenlere asla güven veremediler.Hata yapma riskleri çok yüksek.Aynı şekilde Bosna'ya baktığımızda da defans hattında büyük sıkıntı yaşıyorlar ki kalite olarak da bizden daha gerideler..O yüzden bugün maç bol gollü geçmeye adaydır gözümde..

Yukarda yazdıklarım bu maçı belirleyecek unsurlardan birkaçı ancak dediğim gibi bunlardan daha önemlisi oyuncuların 90 dakikadaki konsantrasyonları ve sergileyecekleri performans..Maçtan önce dikkat edilmesi gereken en önemli unsur sahaya çıkacak 11'in yapısı(isimler değil).

Dünden beri basında sahaya; Volkan, Servet, Önder, Hakan, Gökhan, Hamit, Emre, Arda, Tuncay, Semih ve Sercan 11'i ile çıkacağımız konuşuluyor..İşte burda 'aman hocam!!' diyorum..

Estonya maçının değerlendirmesinde, orta sahadaki yapının o maça has olduğunu ve Bosna maçına daha farklı bir şekilde çıkacağımızı, çıkmamız gerektiğini söylemiştim.Klasik önliberosuz çıktığımız maçta Estonya gibi hücum gücü çok zayıf bir takım bile dafansımıza çok zor anlar yaşatabilmişken Bosna gibi süratli hücuma çıkabilen ve ilerde yüzdeli gol silahlarına sahip bir takım neler yapar düşünmek istemiyorum..Orta sahanızı Emre ve Hamit gibi hücum yönü ağır basan ve defansa yardım etme konusunda klasik bir önliberonun çok gerisinde olan iki isme emanet etmek doğru olmayabilir.Maç boyunca bunun sıkıntılarını yaşayabiliriz ve maçı geri çevirmek Estonya maçını çevirmekten çok daha zor olacaktır..

Hamit'i Euro 2008'de efsanevi bir performans gösterdiği sağ açığa Kazım'ın yerine monte etmek ve ondan boşalan orta sahadaki kontenjana da Mustafa Sarp ya da Ceyhun Gülselam'ı(Sarp tercihimdir)yerleştirmek gereken orta sahadaki sertliği sağlayacaktır ve bence bu kadro yapısı ihtiyacımız olan hücum gücünü de gol atmakta zorlanacağımız seviyeye düşürmez..Forvette de Sercan ile başlayıp duruma göre(rakip 1 puan için oynayıp kapanırsa) Semih'i oyuna sürmek daha mantıklı olabilir çünkü eğer mağlup duruma düşersek Semih'i oyuna almak Sercan'ı oyuna almaktan daha etkili bir hamle olabilir..

Fazla uzatmadan sonuca bağlarsak; benim gözümde maçı herşeyden önce oyuncuların 90 dakikadaki durumları belirleyecek.İşin taktik boyutu sadece orta sahada kimin olacağıyla ilişkilidir gözümde ancak Fatih Terim'in de düşündüğü bir şeyler vardır elbetteki çünkü bu maçları oynamayı bilen en önemli teknik direktörlerden biridir kendisi..

Hiç yorum yok: